W związku z moimi niechcianymi problemami trawiennymi, zagłębiłam się w wartości odżywcze szeregu produktów usprawniających pracę przewodu pokarmowego. Tak też przypomniałam sobie o zbawiennym produkcie jakim jest siemię lniane.
Na dzień dzisiejszy używam go niemal codziennie: w jogurcie i wypiekach, jako dodatek do sałatek.
SIEMIĘ LNIANE zawiera m.in.:
- błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny
- cynk
- fitoestrogeny
- flawonoidy
- fitosterole
- lecytynę
- kwas linolenowy ALA
- kwas tłuszczowy wielonienasycone
OMEGA-3 - wit. B17
- "witaminę młodości" - wit. E
SIEMIĘ LNIANE ma m.in. dobroczynne właściwości:
- antyutleniające,
- odchudzające (zmniejsza odczuwanie głodu),
- grzybobójcze,
- łagodzące objawy menopauzy,
- na biegunkę,
- na wrzody,
- na wzdęcia,
- na zaparcia,
- odchudzające (zmniejsza odczuwanie głodu),
- poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci,
- usprawniające perystaltykę jelit,
- w nieżycie żołądka i dwunastnicy,

Zakupiłam akurat fajną maszynkę do mielenia mięsa Zelmera,
która posiada dodatkową nakładkę do mielenia ziaren (polecam). Choć wiadomo, iż prościej kupić zmielone, natomiast uwielbiam wykorzystywać swe górne kończyny i być może sobie życie utrudniać - ja tak lubię ;-)
Opis maszynki Zelmer.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz