Przepis bardzo prosty do wykonania, zajmuje niewiele czasu przygotowanie. Natomiast w późniejszym etapie wymaga jedynie odrobinki cierpliwości.
Polecam w diecie bezglutenowej oraz diabetykom, w sumie każdemu dbającemu o zdrowie człekowi. Składa się z dużej ilości ziaren, mojego ulubionego "złotego lnu" (siemienia lnianego) oraz mego kolejnego faworyta, którego odkryłam niedawno: oleju kokosowego, którego właściwości są wręcz piorunujące.
Chciałabym dodać, iż chlebek zawiera same dobroczynne składniki dla naszego zdrowia. Jestem uradowana, iż można zjeść coś smacznie i dodatkowo dowartościować swój organizm w szereg składników mineralnych i witamin.
A więc przystąpmy do konkretów:
Składniki suche:
- 135 g ziaren słonecznika łuskanego,
- 90 g siemienia lnianego w ziarnach
- 65 g migdałów lub orzechów laskowych
- 4 łyżki babki płesznik (gdy robiłam pierwszy raz zastąpiłam ją mielonym siemieniem)
- 145 g płatków owsianych
- łyżeczka soli
- 350 ml wody
- 4 łyżki oleju kokosowego
- łyżka syropu klonowego
PRZEPIS
- Wymieszać osobno w dwóch miskach składniki mokre i suche, następnie połączyć razem.
- Masę przełożyć do prostokątnej keksówki ok. 25 cm długości, następnie owinąć folią spożywczą. Odstawić na minimum 2 godziny (lepiej dłużej).
- Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni.
- Po tym czasie wyciągamy chleb z formy i pieczemy następne 40 minut w 175 stopniach.
- Po wyjęciu czekamy do całkowitego ostygnięcia.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi wpisami:
Złoty len - siemię lniane
Odchudzający olej - masło kokosowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz