Jako miłośniczka zdrowego odżywiania i domowych przetworów (głównie tych lekko słodkich) postanowiłam dziś zrobić pyszną konfiturkę brzoskwiniową z ksylitolem i pektyną. Bez konserwantów i dżemfixów. Oczywiście brzoskwinki są dość słodkie, więc można nie dawać wcale cukru. Osobiście dodałam cukier, ponieważ często moje dżemiki idą do placków... a ja mam tendencję unikania cukru (soli zresztą też), po dodaniu dżemiku z cukrem zawsze jest choć odrobinkę słodszy ;-).
Ksylitol ma obniżony poziom kalorii, poza tym jest idealny dla diabetyków!
Składniki:
- 2 kg brzoskwiń bez pestek
- około 200 g ksylitolu
- 30 g pektyny
- Brzoskwinie myjemy.
- Kroimy na większe kawałki (lub jak kto woli).
- Zagotowujemy w sporym garnku wraz z ksylitolem.
- Dodajemy pektynę i dalej zagotowujemy ciągle mieszając koło 5 minut.
- Konfiturę nakładamy w słoiczki.
- Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz