Migdały zawierają m.in.:
- cynk,
- magnez - na przemęczenie i stres
- wapń i fosfor - na zdrowe zęby i kości,
- witamine B2 - na wzrok i układ nerwowy,
- witamine E - witamine młodości, na zmarszczki
- żelazo - na anemię,
Krótki opis właściwości:
- idealne na przeziębienie, także pomocne przy zapaleniu oskrzeli,
- idealne dla kobiet w ciąży, wspomagają laktacje
- obniżają poziom złego cholesterolu LDL i podnoszą poziom dobrego HDL,
- przyszpieszają przemiane materii,
- wzmacniają prace mózgu,
- wzmacniają nerki,
- wzmacniają serce,
- wzmacniają układ krwionośny
- wzmacniają wątrobe,
- zapobiegają odkładaniu się tłuszczy w tkankach,
- zmniejsza poczucie głodu, dzięki czemu są idealną przegryzką dla osób odchudzajcych.
Migdałami powinien zajadać się każdy, idealne dla:
- osób pracujących fizicznie,
- poddanych stresowi,
- codziennie przemęczonych,
- dla dzieci,
- dla siedzących dużo przed komputerem,
- dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią
Ważną rzeczą jest by migdały przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nie mogą być podgrzewane, ponieważ tracą część swych właściwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz