piątek, 22 listopada 2013

Podstawowy przepis na bezy

No więc trochę o zdrowym odżywianiu już było... teraz seria bez namysłu o słodkościach :-)
Choć osobiście fanką bez nie jestem to zdarza się, że wykonuje je dla moich bliskich.

Przepis prosty:
4 białka ze szczyptą soli
180 g cukru pudru
2 łyżki skrobi
odrobina srebrnego barwnika spożywczego (daje efekt perły, używałam go pierwszy raz i... nic nie widać :-)






Wykonanie:
  • Ubić białka z odrobiną soli.
  • Stopniowo dodawać cukier puder.
  • Dodać skrobię i barwnik.
  • Przez rękaw wydusić pożądanej wielkości bezy.
  • Piekłam bezy w temp. 110 stopni przez około 50-60 minut, po czym zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam bezy, ale nigdy mi się nie udają. Może wypróbuje twojego przepisu.
    Po dłuższej nieobecności kontynuuję bloga:
    http://z-kobiecej-strony.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bezy, będę musiał chyba sobie zrobić według Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm wygląda to pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń